dijous, 9 de gener del 2014

Cinc elements de la medicina xinesa


Avui parlarem d’un nou descobriment! Els cinc elements de la medicina xinesa.

La teoria dels cinc elements sorgeix de l’observació del món natural (és a dir, els seus processos dinàmics, les seves funcions, etc.) Aquesta observació ens porta a distingir 5 elements importants com són el foc, la terra, el metall, l’aigua i la fusta.

I “curiosament” cada element té una sèrie de correspondències amb el cos humà.

Cada persona neix essent un element, però com és evident, ser massa d’alguna cosa porta sempre problemes, així que a mesura que ens fem grans anem adoptant nous elements per a propiciar un equilibri.

Cada element es correpon amb un clima, un color, un òrgan, una emoció...Així entenem que:L’element foc es correspon amb el calor i el cor.L’element terra es correspon amb l’humitat i el pàncrees.L’element metall es correspon amb la sequedat i els pulmons.L’element aigua es correspon amb el fred i els ronyons.L’element fusta es correspon amb el vent i el fetge.

Aquests elements es relacionen constantment a través de dos cicles: el del control o el del recolzament

En el cicle del recolzament els elements naturals, s’afavoreixen i s’ajuden. Per exemple el foc crema per creear la terra, l’aigua alimenta la fusta que creix...  Aquest procés que també veureu a la imatge de sota, pot servir tan pels òrgans del cos, com per les realcions amb les persones. 

També existeixen les relacions de control, per exemple, el foc controla el metall perquè pot fondre’l i l’aigua controla el foc perquè l’apaga.

PERÒ ATENCIÓ! Què passa quan una persona és massa aigua (és a dir, no és un oceà tranquil, sinó un torrent desbocat) i s’ajunta amb una persona massa fusta? En comptes de recolzar-la i fer-la crèixer la podrirà. (I altra vegada, no només els òrgans, també passarà amb les persones)


I ara la pregunta del milió: Com saber quin d’aquests ets? Fàcil! Digue’m que et fa posar malalt i et diré què ets, o bé, digue’m d’on falles sempre i ho sabras. Autodiagnosticar-te és força fàcil a través de la taula que trobareu a sota. El que no és tan fàcil és saber què són els altres.... Us heu preguntat mai perquè hi ha gent amb qui tens més feeling? Gent amb qui no has parlat, però ja no t’entra? Penseu en quin element son i busqueu si us repel·leu! Per últim, hi ha gent (experta) que sap quin element (o elements) són cada persona només amb la forma com seu, parla, o camina. (Al·lucinant) Esperem que us hagi agradat el post i que el poseu a la pràctica, escollint amb coneixement de causa les persones de qui decidiu envoltar-vos!

 


5 movimientos/naturaleza
MADERA
FUEGO
TIERRA
METAL
AGUA
ESTACIÓN
primavera
verano
fin del verano
otoño
invierno
CLIMA
viento
calor
humedad
sequedad
frío
DIRECCIÓN
este
sur
centro
oeste
norte
EVOLUCIÓN
nacimiento
crecimiento
evolución
recolección
conservación
COLOR
verde
rojo
amarillo
blanco
negro
OLOR
rancio
quemado
aromático
podrido
fermentado
SABOR
agrio
amargo
dulce
picante
salado
5 movimientos/el ser humano





ÓRGANOS
Hígado
Corazón
Bazo-páncreas
Pulmón
Riñón
ENTRAÑAS
Vesícula Biliar
Intestino Delgado
estómago
intestino grueso
vejiga
ORGANOS DE LOS SENTIDOS
ojos
lengua
boca
nariz
oreja
TEJIDO
tendones/ligamentos
Vasos sanguineos
músculos
piel
huesos
SECRECIÓN
lágrimas
sudor
saliva fluida
secreción nasal
saliva viscosa
EMOCION
ira
alegría
reflexión
tristeza
miedo
SONIDO
grito
risa
canto
llanto
gemido
REACCIÓN
contracción
abatimiento
eructo
tos
escalofrío

1 comentari:

  1. M'agrada molt aquest post. Tot es relaciona i tot té un perquè.

    ResponElimina